Jumaat, Januari 09, 2009

Israel henti serang selama 3 jam


SEORANG wanita membawa barangannya ketika berjalan melintasi runtuhan bangunan di Rafah semalam.


BANDAR GAZA - Kerajaan Israel mengarahkan serangan tenteranya dihentikan selama tiga jam semalam bagi membolehkan bekalan makanan dan minyak dihantar untuk penduduk di Gaza.

Pemimpin-pemimpin rejim Zionis turut bebrincang sama ada menerima satu pelan gencatan senjata antarabangsa atau meningkatkan serangan terhadap pergerakan Hamas.

Jurucakap tentera Israel, Peter Lerner berkata, pemberhentian serangan itu bermula pada pukul 1 hingga 3 petang waktu tempatan.

Beliau berkata, pihaknya turut menimbang untuk menghentikan serangan bagi tempoh sama pada hari lain.

Bagaimanapun, tentera Israel tetap melakukan tindak balas jika diserang oleh pejuang-pejuang Hamas ketika serangan itu dihentikanBEBERAPA penduduk Palestin mengisi air dalam bekas di sebatang jalan raya di Gaza semalam.


Ketika kepimpinan Israel bertemu untuk melakukan perbincangan di Tel Aviv, bunyi letupan dan asap hitam menyelubungi kawasan penduduk Zeitoun, bandar Gaza.

Beberapa pegawai kesihatan di Gaza menyatakan, sebanyak lapan orang terbunuh dalam satu serangan baru sebelum tentera Israel menghentikan operasi ketenteraan.

Setakat ini, lebih 670 penduduk Palestin terbunuh,

Jumlah pejuang Hamas yang terbunuh masih belum diketahui.

Namun, penduduk-penduduk Gaza menyatakan pejuang-pejuang Hamas sudah memakai pakaian orang awam.

Tentera Israel melancarkan serangan di Gaza bagi menghentikan serangan roket para pejuang Hamas. - Agensi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap artikel,hal ehwal semasa atau apa apa yang tertulis disini berdasarkan sumber yang sahih..saya mengalu-alukan kritikan,cadangan atau komen anda

visitor maps-negara pengunjung blog saya